So sánh sự khác biệt giữa trợ lý ảo và chatbot

So sánh sự khác biệt giữa trợ lý ảo và chatbot

Trong thế giới của các AI – Chatbot và trợ lý ảo là 2 từ phổ biến được nhắc đến khá thường xuyên mặc dù 2 từ này có nghĩa không giống nhau. Thi thoảng, các bạn thậm chí có thể nghe về thuật ngữ “chatbot trợ lý ảo” được sử dụng để thay thế cho một chatbot hoặc là một trợ lý ảo.

Trong bài viết này, chúng ta hãy cùng hiểu khái niệm chatbot và trợ lý ảo là gì, nhìn nhận sự khác nhau giữa chatbot, trợ lý ảo và chatbot trợ lý ảo và cũng cung cấp một vài định hướng cho các bạn khi nào và giải pháp nên sử dụng chúng một cách đúng đắn.

Tìm hiểu về khái niệm chatbot và trợ lý ảo

Chatbot trợ lý ảo là gì?

Chatbot trợ lý ảo là sự pha trộn của 2 chương trình riêng biệt – 1 chatbot và 1 trợ lý ảo. Điểm chung duy nhất giữa 2 chương trình đó là đều được xây dựng để giúp cho cuộc sống của con người trở nên dễ dàng hơn thông qua giao tiếp. Bây giờ hãy tìm hiểu sự khác nhau cơ bản giữa chatbot và trợ lý ảo nhé.

Chatbot là gì?

Chatbot là chương trình được tạo ra với mục đích là tương tác và giao tiếp với khách hàng gần giống với con người nhất có thể. Do đó, chatbot được các doanh nghiệp triển khai để tương tác với khách hàng (hoặc khách hàng tiềm năng) và đưa ra sự hỗ trợ về dịch vụ 24/7.

chatbot là gì

Chatbot là gì?

Hãy lấy một ví dụ về chatbot của Facebook, nó có khả năng “trò chuyện” với khách hàng, trả lời các câu hỏi đặc trưng và tự động cung cấp các gợi ý cho khách hàng của mình. Bằng cách này, doanh nghiệp có thể thiết lập chatbot trả lời một cách công khai, tùy thuộc vào dữ liệu cũng như các nhu cầu mà doanh nghiệp đó đang cung cấp.

Với chatbot của Facebook, nó cho phép các doanh nghiệp:

  • Cung cấp sự hỗ trợ cho khách hàng trong thời gian thực.
  • Trả lời các khuất mắc bất cứ lúc nào.
  • Thêm các chức năng hữu ích vào fanpage của bạn (đây là lý do chính để khách hàng theo dõi bạn trên Facebook).
  • Đảm bảo lòng trung thành với khách hàng của bạn bằng cách trả lời các khuất mắc của khách hàng một cách tức thì.
  • Thiết lập các câu hỏi được lập trình sẵn, tùy thuộc vào mục tiêu thương mại của bạn.
  • Gây sự chú ý tới khách hàng mà không phải thuê một nhân viên để làm điều đó.
  • Nắm bắt được những câu hỏi của khách hàng bằng cách cung cấp các câu trả lời đúng thời điểm mà họ cần.

Để nhận được tất cả phúc lợi từ chatbot của Facebook, điều tiên quyết là doanh nghiệp của bạn phải xác định được mục tiêu chính là gì. Bằng cách đó, nó có thể giúp bạn trả lời những câu hỏi mang tính kỹ thuật về sản phẩm, nơi bán… hoặc là bạn cũng có thể thiết lập chatbot để chạy các chương trình khuyến mãi.

Chatbot đủ thông minh để hiểu được ngữ cảnh của cuộc trò chuyện và thực hiện nó đúng theo luồng. Tuy nhiên, chatbot không thể tự trả lời hay thực hiện hàng loạt các chức năng mà không có người thiết lập trước.

Nhưng với trợ lý ảo thì lại khác, nó có thể thu thập các tài nguyên, dữ liệu vốn có và đưa ra sự hỗ trợ từ hàng loạt các yêu cầu khách hàng.

Trợ lý ảo là gì?

Trợ lý ảo – còn được biết đến phổ biến hơn là trợ lý ảo thông minh hoặc trợ lý cá nhân thông minh – là trợ lý cá nhân trực tuyến có thể giúp con người các hoạt động hằng ngày như là quản lý mail, lên lịch họp… Các trợ lý ảo phổ biến trên thế giới như là Maika của OLLI, Siri của Apple, Google Assistant của Google.

Xem thêm: Trợ lý ảo thông minh thuần Việt: Maika - Hỗ trợ tiếng Việt

trợ lý ảo là gì

Trợ lý ảo là gì?

Mặc dù các ứng dụng trợ lý ảo có thể hỗ trợ bạn trong các công việc hằng ngày, nhưng khi có liên quan đến dịch vụ khách hàng thì nó chỉ có thể gợi ý khách hàng liên hệ thông qua các chatbot. Trợ lý ảo không thể tự giải quyết các câu hỏi của khách hàng được.

Bây giờ các bạn đã hiểu sơ sơ về chatbot và trợ lý ảo rồi đúng không? Chúng ta hãy cùng đi sâu vào sự khác biệt chính của 2 khái niệm này nhé!

Sự khác biệt chính giữa chatbot và trợ lý ảo

Công nghệ

       Chatbot:

Dựa trên quy tắc: chatbot chỉ có khả năng thực hiện các chương trình được lập trình sẵn. Những chatbot được xây dựng dựa trên sơ đồ có nội dung được tạo sẵn, cho phép khách hàng tương tác thông qua các nút bấm và trả lời lại với hàng loạt các câu trả lời được định nghĩa sẵn hoặc được mã hóa trước đó.

Thông minh một cách độc lập: bộ máy học của chatbot được thiết kế để thấu hiểu yêu cầu của khách hàng. Theo thời gian, những chatbot sẽ tự học một cách liên tục bằng cách hiểu được các từ khóa giống nhau, nó sẽ ít phụ thuộc vào thông tin được nạp vào bởi con người.

Hiểu ngữ cảnh: Những chatbot tân tiến này được sự hỗ trợ của trí tuệ nhân tạo, bộ máy học và xử lý ngôn ngữ tự nhiên. Công nghệ này cho phép nó học liên tục, đưa ra các phản hồi chuẩn xác, hiểu được ngữ cảnh để cá nhân hóa cuộc trò chuyện với khách hàng.

công nghệ tạo nên trợ lý ảo

Công nghệ hình thành lên các trợ lý ảo và chatbot

Chatbot được xây dựng và sử dụng bằng công nghệ cao, hoặc cũng có thể được tận dụng để tương tác với khách hàng từ A-Z.

       Trợ lý ảo:

Công nghệ hỗ trợ trợ lý ảo gần như giống với “hiểu ngữ cảnh” của chatbot. Tuy nhiên, trợ lý ảo lại hiểu về ngôn ngữ tự nhiên nâng cao và trí tuệ cảm xúc nhân tạo cho phép nó hiểu các lệnh về ngôn ngữ tự nhiên tốt hơn.

Trợ lý ảo cũng có đầy đủ mọi thông tin từ công cụ tìm kiếm như là Google, Bing và các ứng dụng để chuyển đổi thông tin đó thành văn bản hoặc giọng nói.

Chức năng cốt lõi

       Chatbot:

Các chức năng của chatbot có thể phân loại rộng rãi thành 2 loại sau:

  • Hỗ trợ doanh nghiệp và khách hàng: chatbot được các doanh nghiệp xây dựng và triển khai để đóng vai trò hỗ trợ dịch vụ khách hàng cũng giống như đội ngũ bán hàng và tiếp thị.

Ứng dụng chatbot trải dài trong các ngành nghề là cực kỳ nhiều, những chức năng quan trọng nhất lại là cải thiện tương tác với khách hàng – từ việc đưa ra các câu trả lời chính xác chỉ trong vài giây – giữ chân khách hàng trong suốt quá trình mua hàng.

Chatbot giúp các doanh nghiệp cung cấp trải nghiệm người dùng tốt hơn.

  • Phục vụ như là một nền tảng chuyên nghiệp: Chatbot được triển khai bên ngoài ngữ cảnh của doanh nghiệp để cung cấp các dịch vụ khác nhau. Nó cũng được triển khai với mục đích để nâng cao trải nghiệm người dùng.

Nếu các bạn có thời gian, hãy thử với chatbot của H&M. Ví dụ, nó đóng vai trò là một nhà tạo mẫu cá nhân và cuối cuộc trò chuyện, nó sẽ đề xuất trang phục phù hợp dựa trên sở thích của khách hàng.

       Trợ lý ảo:

Trợ lý ảo như là Maika của OLLI thực hiện các nhiệm vụ về hỗ trợ với mục đích cá nhân hoặc là một thư ký. Đó có thể là ghi chú lại; đọc văn bản, tin nhắn hay email; tìm kiếm thông tin; lên lịch họp; thực hiện các cuộc gọi; nhắc nhở buổi gặp mặt…

chức năng cốt lõi của loa thông minh

Các chức năng cốt lõi tạo nên loa thông minh

Trợ lý ảo cũng có thể giúp đọc các hướng dẫn hay công thức nấu ăn, dự báo thời tiết cho người dùng, tiếp cận người dùng bằng các cuộc trò chuyện thông thường hoặc thú vị nhất có thể.

Xem thêm: Tính năng nhà thông minh của Trợ lý ảo MAIKA

Kênh triển khai

       Chatbot:

Chatbot được triển khai trên website, cổng thông tin hỗ trợ, hoặc là trên các kênh nhắn tin như là WhatsAPP hay là Facebook Messenger. Chatbot cũng có thể được triển khai trên các ứng dụng di động và các tiện ích trò chuyện trong ứng dụng để giải quyết các vấn đề của khách hàng.

kênh triển khai các trợ lý ảo và chatbot

Các kênh phân phối của trợ lý ảo và chatbot

       Trợ lý ảo:

Đa số các trợ lý ảo được đưa vào các thiết bị được đính kèm. Các thiết bị như loa thông minh OLLI Maika, hay Google Home có các trợ lý ảo được tích hợp sẵn. Các chức năng chính của loa thông minh chủ yếu là dùng lệnh thoại để hoạt động.

Trong khi đó, điện thoại di động và laptop nói chung, có một ứng dụng mà người dùng có thể dùng để tương tác với trợ lý ảo (thay vì dùng giọng nói để ra lệnh).

Giao diện

       Chatbot:

Các bot hỗ trợ đều có một giao diện giao tiếp người dùng (CUI) là một giao diện trò chuyện giống như người với người, cho phép khách hàng giao tiếp với chatbot thông qua tin nhắn.

       Trợ lý ảo:

Trợ lý ảo cũng có giao diện giống với chatbot nhưng cũng có thể hoạt động mà không cần giao diện khi được kích hoạt bằng lệnh thoại.

giao diện ứng dụng trợ lý ảo Maika

Giao diện thân thiện của ứng dụng trợ lý ảo Maika

Nên sử dụng trợ lý ảo hay chatbot?

Chúng ta đã bàn luận về những lợi ích khác nhau mà chatbot và trợ lý ảo mang lại. Sau đây là một số câu hỏi mà các bạn có thể tự hỏi bản thân để tự đưa ra sự lựa chọn phù hợp nhất với bạn:

nên chọn trợ lý ảo hay chatbot

Chọn trợ lý ảo hay chatbot?

Bạn đang muốn cải thiện năng suất cá nhân?

Vậy thì trợ lý ảo là những gì bạn cần. Với trợ lý ảo, nó có thể giúp bạn cải thiện năng suất của mình bằng cách giao nhiệm vụ cho nó thực hiện thay mình.

Bạn đang muốn cải thiện tương tác với khách hàng?

Nếu bạn muốn mở rộng quy mô dịch vụ khách hàng để cung cấp hỗ trợ 24/7, hoặc đẩy nhanh tiến trình bán hàng và tiếp thị, vậy thì chatbot là một sự lựa chọn phù hợp cho bạn.

Lời kết

Trên đây là bài viết về sự khác nhau giữa chatbot và trợ lý ảo, cũng như khái niệm về chatbot là gì, trợ lý ảo là gì. Hy vọng bài viết của mình sẽ giúp ích cho các bạn phân biệt được 2 khái niệm này và tránh nhầm lẫn để mang lại hiệu quả tốt nhất cho năng suất của bạn.

Nếu các bạn đang muốn một thư ký cá nhân thì có thể sắm ngay một chiếc loa thông minh OLLI Maika, ghé qua trang chủ OLLI để tìm hiểu thêm nhé. Cảm ơn các bạn đã đọc bài viết này!

← Bài trước Bài sau →
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bình luận

Gia 21/02/2024

My brother recommended I might like this blog. He was totally right.
This publish truly made my day. Yoou cann't consider just how much time I had spewnt for thios information!
Thanks!

Feel free to surf to my web blog - http://Gloryholeguide.com/forums/member.php?u=76330

Tommy 21/02/2024

It's really a great and useful piec of information. I'm glad that you shared this helpful ibfo with us.
Pleaee stay us informed like this. Thanhk you for sharing.


Check out my web blog: Lyle

Felisha 20/02/2024

It's difficult to find experienced people for this
topic, but you seem like you know what you're
talking about! Thanks

Feel free to visit my web-site: http://Forum.d-dub.com/member.php?837978-Veronaetx

Liliana 20/02/2024

Great post. I was checking ontinuously this blog andd I'm
impressed! Very useful info specially the last part :) I care foor such info
a lot. I was looking for this certain information for a long
time. Thank you and best of luck.

Stop by my web page: spearboard.com

Terri 20/02/2024

You really make it seem really easy with your presentaztion however Ito find this mattter to be actually one thing which I
feel I would by no means understand. It sort of feels too
complicated and very huge for me. I'm looking forward
to your next publish, I'll attempt to get the cling of it!


Alsoo visit my web sie ...2844997

Frank 19/02/2024

I like the valuable information you supply to your articles.

I will bookmark your weblog and take a look att again here regularly.
I am somewhat certain I will bbe informed many new stuff right here!
Best of luck for the next!

Feel free to visit my web-site: http://Services-Sector.ru/clubpointeresam/memberlist.php?mode=viewprofile&u=47973

Vanessa 19/02/2024

Superb website you have here but I was wanting
to know if you knew of any forums that cover the same
topics talked about here? I'd really love to bbe a part of online community where I can get comments from other knowledgeable peopoe that share the same interest.
If you have any recommendations, please let me know.
Many thanks!

Look into my page; Jayson

Susannah 17/02/2024

Appreciate this post. Will try itt out.

My homepage :: datruf.Com

Carlos 17/02/2024

Way cool! Some very valid points! I appreciate
you writing this write-up plus the rest of the site is really good.


My web site ... Mckenzie

Iola 16/02/2024

Nice post. I used to bee checking constantly this blog and I'm inspired!
Verry useful information specially the last phase
:) I deal with such information much. I used to bee looking for this certain info for a
long time. Thank you andd good luck.

my web-site Spearboard.com

Christel 16/02/2024

I'm not sure why but this site is loading very slow for me.
Is anyone else havinjg this problem or is it a problem on my end?
I'll check back later oon and see if the problem still exists.my web site - http://kick.gain.tw/viewthread.php?tid=3827186&extra=

Liliana 16/02/2024

Nice post. I was checking continuously thiis blog aand I am impressed!

Very useful information specifically the last part :) I care
foor such information much. I was seeking this particular information ffor
a very ong time. Thsnk you and best off luck.

my site; http://alacra.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=forum.ll2.ru%2Fmember.php%3F693648-Igorctx

Leigh 16/02/2024

Hey There. I found your blog using msn. This iis an extremely well written article.
I'll bbe sure to bookmark it and return to read more of your useful information.
Thanks for the post. I'll definitely return.

Visit myy webpage: Http://Ellisislandcruise.Us/__Media__/Js/Netsoltrademark.Php?D=Www.Ts-Gaminggroup.Com%2Fmember.Php%3F90272-Igorhui

Jeffery 16/02/2024

Thanks ffor the auspicious writeup. It if truth be told used
to be a amusement account it. Look complex to far delicered agreeable
from you! By the way, how could we communicate?


Also visit mmy web-site: Universalmonstersuniverse.Com

Larry 16/02/2024

I relish, lead too I discovered exactly whqt I used to be having a look for.
You've ended my our day lengthy hunt! God
Bless you man. Have a great day. Bye

Here is my website ... http://forum.Ll2.ru/member.php?397158-Ilushikzht

Tanya 15/02/2024

Good day! This post couldn't be written any better!
Reaading this post reminds me of my previous room mate!
He always kept chatting about this. I will forward this page to him.
Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!


My blog post - http://Www.smokinstangs.com/member.php/281807-Ilushikwdm

Elmo 14/02/2024

I've been exploring forr a bit for any high-quality articles or weblog posts iin this sort oof area .

Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site.
Studying this information So i am glad to express that I've
a very excellent uncanny feeling I found outt just what I needed.

I most nquestionably will make certan to do not omit this site
and give it a glance on a relentless basis.


My wweb blog :: http://Www.smokinstangs.com/member.php/281602-Ilushikfmg

Roosevelt 13/02/2024

Hello all, here every person is sharing these kinds of
familiarity, thus it's nice to read this weblog, and I used to pay a quic visit this webb site every day.


Also visit my web page; Mayuchi34.hatenablog.com

Desmond 13/02/2024

Wow! This blog looks exactly like mmy old one! It's on a entirely different topic but
it has pretty mhch thee same page layout and design. Superb choice of colors!Feel free to visit my blg post: http://mail.Spearboard.com/member.php?u=811682

Veronique 12/02/2024

Goodd info. Lucky me I ran across your blog by chance (stumbleupon).
I've bookmarked it for later!

Also visit my homepage ... http://www.syclub.ru/member.php?u=77354

Tamela 12/02/2024

It's in point of fact a great and helpful piece of information. Iam hapopy that
you shared this helpful information with us. Please stay uus informed
like this. Thanks for sharing.

Visit my blog post http://Forum.Soundspeed.ru/member.php?625777-Igorfan

Felix 12/02/2024

I'm not sure where you're getting your information,
but great topic. I needs to spend some time larning more or understanding
more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for
my mission.

Here is my homepage: http://Brainabelragen.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Www.glaschat.ru%2Fglas-f%2Fmember.php%3F318042-Igoraws

Bryant 11/02/2024

of course like your web site however you need to take a look at tthe spelling
on quite a few off yur posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it
very bothersome to inform the reality then again I'll surely come back
again.

Feel free to surf tto my site Dennis

Neville 10/02/2024

It's hard to come by well-informed people in this particular
subject, however, you seem ike you know what you're
talking about! Thanks

Here iss my site :: Tdi.Pl

Romaine 10/02/2024

It's awesome tto pay a quick visit this website and reading the
view of all mates regarding this post, whille I am also eager of
getting familiarity.

Feel free tto visit my site: http://wareznitro.com/viewtopic.php?t=346177

Wally 09/02/2024

Hi there! This is kind of off topic but I need some help from an established
blog. Is it hard to set up your own blog? I'm not very techncal but
I can figure things out pretty fast. I'm thinking about making my own but I'm not sure where to
begin. Do you have any tips or suggestions? Thanks

Feel free to surf to my website - Thao

Caroline 08/02/2024

Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do youu have any tips on how to geet listed in Yahoo News?

I've been trying for a while but I nnever seem to get there!
Thanks

My homepage - http://www.glaschat.ru/glas-f/member.php?318261-Igorixl

Riley 08/02/2024

Oh my goodness! Amazing article dude! Thank
you so much, However I am experiencing difficulties with your RSS.
I don't understand wwhy I can't subscrribe to it.

Is there anybody getting similar RSS problems? Anybody who knows thee answer will you kindly respond?
Thanx!!

My webpage ... post885459

Terrence 07/02/2024

I absolutely love your blog and find the majority oof your
post's to be precksely what I'm looking for. Would you
offer guest writers to write content for you personally?
I wouldn't mid producing a post or elaborating on a
number oof the subjects you write concerning here.

Again, awesome web log!

my web-site Post885501

Trinidad 26/01/2024

hi!,I really like your writing very much! percentage we be iin contact more about your article on AOL?
I require a specialist in this soace to solve my problem.
Mayhbe that is you! Taking a look ahead to seee you.


Here is my web site Maynard

Darrin 25/01/2024

Remarkable! Its in fact remarkable paragraph, I have got much clear iidea on the topic of from this post.


My blog: http://Intltact.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.Miro4Ek.ru%2Fviewtopic.php%3Ft%3D34967

Patricia 25/01/2024

My developer is trying to convnce me to move to .net from
PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
Butt he's tryiong none the less. I've been using Movable-type
on a variety of websites for about a year and am concerned about switching tto another platform.
I have heard reat things about blogengine.net.
Is there a way I can import all mmy wordpress content into it?
Any kind of help wpuld be greatly appreciated!

Stop by my homepage; http://Www.Office-Mica.com/ebookmb/index.cgi?id=1&mode=redirect&no=49&ref_eid=587&url=http%3A%2F%2FWww.Ts-Gaminggroup.com%2Fmember.php%3F111247-Svetlddu

Holly 23/01/2024

Hi mates, its fantastic paragraph about tutoringand fully explained, keep it uup
all the time.

Feel fdee to visit my web blog: http://Tejonnaturalheritage.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.adtgamer.com.br%2Fshowthread.php%3Fp%3D437725

Edythe 20/01/2024

An impressive share! I have just forwarded this onto a friend whho had been conducting a
little research on this. And he in fact ordered me breakfast simply because I discovered it ffor
him... lol. So allow me to reword this.... Thannk YOU ffor thee meal!!
But yeah, thanks for spending some time to dijscuss this
matter here on your blog.

Here iss my site; https://Staff.3Minuteangels.com/signin/forgot_password.php?to=http://www.glaschat.ru/glas-f/member.php?317446-Svetloyt

Octavia 19/01/2024

Hello there! Quick question that's completely off topic.
Do you know how to make your sit mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my iphone4.
I'm trying to find a emplate or plugin that might be able to
fiix this problem. If you have any suggestions, please share.
With thanks!

My homepage :: http://Mjslegal.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Www.smokinstangs.com%2Fmember.php%2F276860-Svetloep

Jerold 19/01/2024

Heyy very interesting blog!

Feel free to surff to my web-site :: http://outoftheboatministries.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=oople.com%2Fforums%2Fmember.php%3Fu%3D233876

Kenton 18/01/2024

I've been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts in this sort of sppace
. Exploring inn Yahoo I eventually stumbledd upon this website.
Studying this information So i am happy to show that
I have a very just right uncanny feeling I found
out just what I needed. I suchh a lot without a doubt will
make certain to do not disregard thos sikte and providdes it
a glance regularly.

Feel free to visit myy web site ... http://arabmint.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=xavierdeschamps.Free.fr%2FEscalade%2FForum_escalade%2Fviewtopic.php%3Fpid%3D876050

Alisia 15/01/2024

I just could nnot leave your site before suggesting thast
I really enjoyed the usual information a person supply to your visitors?
Is going to be baack incessantly in order to check out new
posts

Look into my web-site http://Www.thegenesisgroup.us/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Ldrcs.com%2Fphpbb%2Fviewtopic.php%3Ff%3D3%26t%3D37169

Millie 13/01/2024

That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere.
Short but very accurate info… Thanks for sharing this
one. A must read article!

Here is my web-site; http://Www.Seniorunity.com/

Ramiro 13/01/2024

Hmmm it looks like your blog ate my first comment (it was super
long) soo I guess I'll just sum it up what I had
written and say, I'm thoroughly enjoying ykur
blog. I as well am an asiring blog blogger but I'm still new to the whole thing.
Do you have any tips and hints for first-time blog writers?
I'd certainly appreciate it.

Review my site Molly

Eva 12/01/2024

It's an remarkable paragraph in favor of all the weeb
people; they wiol take benefit from it I am sure.


Also visit my homepage ... Aida

Boyd 12/01/2024

I am extremely impressed with your writing skills ass well
as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it
yourself?Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see
a great blog like this one nowadays.

my web blog: Adtgamer.com.Br

Janie 12/01/2024

Do you mind if I quote a few of your posts ass long aas I provide credit and ources
back to your site? My blog is in the exact same area of interest
as yours and my visitors would truly benefit from a lot of the information you provide here.
Please let me know if this ok with you. Cheers!


Also visit myy webpage; post68

Salvatore 11/01/2024

Appreciate the recommendation. Will try it out.

Visit my homepage; http://forum.bratsk.org/member.php?u=153616

Chadwick 10/01/2024

In fact when someone doesn't know after that iits up tto other people that they will help, so
here it happens.

Visit my page Htcclub.pl

Danial 10/01/2024

What's Taking place i am new to this, I stumbled
upkn this I've discovered It absolutely useful and it has aided
me out loads. I am hoping to contribute & aid different customers
like its aided me. Great job.

Here is mmy omepage - http://Datainindia.com/viewtopic.php?f=5&t=8015

Laurence 09/01/2024

Amazing! Thiss blog looks just like my old one!
It's on a entirely different subject but it has pretty much the
same layout and design. Outstandfing choice of colors!

My web site :: comment-206026

Desiree 09/01/2024

I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this
website yourself or did you hire someone to do it for you?
Plz answer back as I'm looking to design my own blog and would like to find out where u
got this from. mqny thanks

My page http://www.glaschat.ru/glas-f/member.php?317455-Svetlhcg

Nicolas 08/01/2024

Very quickly this site will be famous mong all blogging users,
due to it's fastidious posts

my blog: Htcclub.Pl

Dyan 08/01/2024

You really make it seeem so easy with your presentation but I find this topic tto be actually something that I think I would never
understand. It seems too complicated and very broad for me.
I am looking forward for your next post, I ill try to get the hang of
it!

Feel free to visit my webpage: htcclub.Pl
back to top
Mua ngay
article